Sommerserie (del 1) Sådan holder du fast i dine vaner over sommerferien
Del 1:
Sommeren udfordrer dine vaner – her er hvorfor (og hvad du kan gøre ved det)
Sommeren bringer sol, feriestemning og spontane aftener – men også udfordringer for dine vaner og træningsrutiner. Hvorfor bliver det så svært at holde fast, når dagene bliver længere, og hverdagen ændrer karakter? Svaret ligger i, hvordan vores hjerne fungerer – og hvordan vores vaner er bygget op.
Hjernen elsker forudsigelighed
Vores vaner er en slags genvej for hjernen. De kræver mindre energi, fordi de bygger på automatiserede handlingsmønstre, som ikke behøver aktiv beslutningstagning. Når vi gør det samme hver morgen – f.eks. står op, børster tænder og tager træningstøjet på – bliver det en rytme, som hjernen “kører på autopilot”.
Men sommeren forstyrrer denne forudsigelighed. Måske vågner du senere, skal til grillhygge, har børn hjemme eller skal rejse. Alt dette skaber et brud i din vanemæssige rytme – og det kræver derfor aktiv beslutningstagning hver gang. Det er her, vi risikerer at falde fra.
Konkrete eksempler:
- Din morgenrutine forsvinder, fordi du har ferie og ikke længere står op til samme tid.
- Din træningstid bliver overtaget af sociale arrangementer eller impulsive planer.
- Du “glemmer” dine sunde snacks, fordi du ikke længere forbereder dem som normalt.
Tips:
- Skab nye, midlertidige rytmer: Sommeren er en ny kontekst – så skab nye vaner, der passer ind. Måske træner du tidligere, eller hjemme i stedet for i centeret. Spørg dig selv: Hvad er den mindste indsats, jeg realistisk kan gøre – og stadig føle mig godt tilpas?
- Forudse dine benspænd: Hvis du ved, at der er grillfest fredag, så planlæg en kort træning tidligere på dagen.
Accepter at træning og spisemønster ikke er det samme i sommerperioden – accepten kan give os ro til at handle. Hvis vi ikke acceptere de nye omstændigheder, kan vi ofte opleve en følelse af overvældelse og afmagt. Ha’ det sjovt med at planlægge træninger på skæve tider! - Tænk “godt nok” i stedet for “perfekt”: Det er bedre at holde fast i 10 minutters bevægelse end at opgive, fordi du ikke kan nå den sædvanlige time.
Mange falder i “alt-eller-intet”-fælden og tænker: Hvis jeg ikke kan gøre det hele, kan jeg lige så godt lade være. Men forskning i vanepsykologi viser, at det vigtigste er at blive ved – også selvom indsatsen er lille. For så er det meget nemmere at komme tilbage i rytmen bagefter.
Det handler ikke om at være perfekt eller fastholde en stram plan i ferien. Det handler om at skabe fleksible vaner, som kan tilpasses din sommerhverdag – og stadig støtte op om din sundhed og de mål du har for dig selv.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!